Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Το φούλι το ινδικό και το φούλι το αφρικανικό.


Plumeria / πλουμέρια ή ινδικό φούλι (άλλες κοινές ονομασίες: αιγυπτιακό φούλι ή ροδίτικο φούλι ή φραντζιπάνι) -εδώ στη λευκοκίτρινη ποικιλία του. Σε Ρόδο, Κω και Κρήτη -το θυμάμαι σίγουρα σε Ιεράπετρα και Μάταλα- συχνό στα παρτέρια, συνήθως δεντράκι, φυλλοβόλο τους χειμερινούς μήνες, με ταξιανθίες ανθισμένες σχεδόν όλο το καλοκαίρι, με λεπτό, ιδιαίτερο, εντονότερο τα βράδια άρωμα. Απ' αυτά τ' ανθάκια φτιάχνουν στη Χαβάη και τ' άλλα νησιά του Ειρηνικού τις λουλουδένιες γιρλάντες που κρεμάνε στους λαιμούς.



Μία Γιαννιώτισσα φίλη της αδελφής της γιαγιάς μου και νονάς μου, της Φροσύνης Γεωργιάδου - Δερνίκα, που η νονά μου την φιλοξενούσε τα καλοκαίρια στην Κω, (πάνω - κάτω εδώ και εικοσαετία συχωρεμένες και οι δυο), η Πηνελόπη / Πόπη Βερτοδούλου, προσπαθούσε σχεδόν κάθε χρόνο να πιάσει ινδικό φούλι, τα κατάφερνε, το ανέβαζε γλαστράκι στην Αθήνα, στο σπίτι της στους Αμπελόκηπους, όμως φευ το χειμώνα τής ξεραινόταν. Φυτό της τροπικής - υποτροπικής ζώνης, δεν αντέχει χιονιάδες ή θερμοκρασίες που παγώνουν τους χυμούς των βλαστών.


Το αφρικανικό φούλι -το λέμε εδωκάτω αφρικανικό για να το διακρίνουμε από το ινδικό- γκουγκλάροντας το βρίσκω σκέτο φούλι ή αραβικό γιασεμί ή γιασεμί του Σαμπάχ, ανθίζει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, αμιλλάται στην ένταση του αρώματος τη γαρδένια, ενίοτε πιο δροσερό και διαπεραστικό, και είναι λέει αυτό απ' το οποίο δίνεται το άρωμα στο τσάι γιασεμί.