Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Παρεμπιπτόντως, ήτανε και σεξουαλική η σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο; (Ιλ. Ι. 663 – 668 και Ω. 675 – 676).


Παρ’ όλη την αισθηματική διαχυτικότητα ανάμεσά τους, ως προς το χαρακτηρισμό της σχέσης, ο Όμηρος δεν επιτρέπει προβολές στις σημερινές κατηγοριοποιήσεις ή και ήθη. Να πω -με ό,τι μπορεί να σημαίνει η λέξη εταίρος / σύντροφος- επρόκειτο για πολύ στενή σχέση δύο εταίρων. Ονόμασε τον Πάτροκλο σύντροφο του γιου του (κατά λέξη όπως το διατυπώνει ο ίδιος ο Πάτροκλος: θεράποντα, Ιλ. Ψ. 90 / ακόλουθο, σύντροφο ενδεχομένως κατώτερο κατά την τάξη ή το όνομα) ο πατέρας του Αχιλλέα, ο Πηλέας, από τα παιδικά τους χρόνια κιόλας.
Η σχέση τους ήτανε και σεξουαλική; Με τόση θέρμη μπορούσε να μην είναι; Υπήρχε λόγος κάτι τέτοιο να μη διατυπωθεί ρητά; Ερωτήματα που νομίζω δεν μπορούν να απαντηθούν και που επιπλέον, για όσο περιδιάβαζα τις σκηνές και τα καράβια των Αχαιών ή την πεδιάδα κάτω απ’ τις Σκαιές Πύλες ή και το Ίλιο, μου φαίνονταν στην υφή τους κατά βάση (μικροαστικής) σύγχρονης αδιακρισίας σκέψεις. Τι παραπάνω, δηλαδή; Η Ιλιάδα είναι η δοσμένη από τον ιδιοφυέστερο ποτέ δημιουργό, η άγρια, η ωμή ομορφιά της παιδικής ηλικίας του κόσμου μας. Και εκεί δε γίνεται παρά να υπήρχαν δίχως εξαίρεση όλα, όλες οι εκδοχές των αισθημάτων και των βιωμάτων.
Πάντως, απ' όσο γνωρίζουμε, οι αρχαίοι ακροατές του έπους τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο τους λογάριαζαν ερωτικούς συντρόφους.
Εντούτοις, για όποιον επιμένει, σχετικές με τα... της κλίνης του Αχιλλέα υπάρχουν δύο μόνο (και δη απλές) νύξεις:

Στη Ι ραψωδία (Ιλ. Ι. 663 – 668 / αφού στρώσουν να κοιμηθεί ο γερο – Φοίνικας):
Ο Αχιλλέας πάλι πλάγιαζε στο μυχό της καλοστημένης σκηνής του. Δίπλα του ξάπλωνε η σκλάβα που έφερε από τη Λέσβο, η κόρη του Φόρβαντα, η Διομήδη με τις όμορφες παρειές. Κι από την άλλη πλευρά ο Πάτροκλος και πλάι σε κείνον η Ίφη με την ωραία ζωσμένη μέση, που του την εξασφάλισε ο θεϊκός Αχιλλέας όταν κυρίεψε την ψηλή Σκύρο, την πόλη του Εννυέα. 

Και στην Ω ραψωδία (Ιλ. Ω. 675 – 676 / όταν πια δε ζει ο Πάτροκλος, τη Βρισηίδα την επέστρεψε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα, -προηγουμένως αναφέρεται πού κοιμήθηκαν ο Πρίαμος και ο κήρυκας ακόλουθός του):
Ο Αχιλλέας όμως κοιμόταν στο μυχό της καλοστημένης σκηνής του. Και δίπλα του πλάγιαζε η Βρισηίδα με τις όμορφες παρειές. 

(Πομπηία, από την «οικία του τραγικού ποιητή»: Ο Πάτροκλος ανάμεσα στον Αχιλλέα και τη Βρισηίδα.)

[Ομήρου Ιλιάδα, ραψωδίες Ι στίχοι 663 – 668 και Ω στίχοι 675 – 676]