Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Chavela Vargas: να γυρίσω, να γυρίσω πίσω.

Τσαβέλα Βάργκας: volver, volver.

Να γυρίσω, να γυρίσω πίσω

Ο παθιασμένος έρωτας αυτός με συγκλονίζει, με γυρνάει πίσω
περπατάω το δρόμο της τρέλας, βασανίζομαι, κι όμως μ' αρέσει
χωρίσαμε πάει καιρός, ήρθε η στιγμή να χάσω
είχες τόσο δίκιο, τώρα ακούω την καρδιά μου, θα χαθώ αν δε γυρίσω πίσω
και να γυρίσω, να γυρίσω πίσω στην αγκαλιά σου πάλι, να ρθω εκεί που είσαι,
ξέρω να χάνω, ξέρω να χάνω, θέλω να γυρίσω, να γυρίσω πίσω

Δεν ήρθες, γιατί δε θες!

Χωρίσαμε πάει καιρός, ήρθε η στιγμή να χάσω
είχες τόσο δίκιο, τώρα ακούω την καρδιά μου, θα χαθώ αν δε γυρίσω πίσω
και να γυρίσω, να γυρίσω πίσω στην αγκαλιά σου πάλι, να ρθω εκεί που είσαι,
ξέρω να χάνω, ξέρω να χάνω, θέλω να γυρίσω, να γυρίσω πίσω

[Η Τσαβέλα Βάργκας (17 Απριλιου 1919 - 5 Αυγούστου 2012) γεννήθηκε στο Σαν Χοακίν ντε Φλόρες της Κόστα Ρίκα. Από μικρή βρέθηκε στο Μεξικό όπου έγινε γνωστή για τα rancheras, που παραδοσιακά τραγουδούσαν άντρες μεθυσμένοι, εκείνη τα καθιέρωσε ως σόλο με κιθάρα μόνο. Διέπρεψε και σε άλλα είδη λατινοαμερικάνικου λαϊκού τραγουδιού. Η πρώτη μεγάλη περίοδος της καριέρας της τελειώνει στα μέσα του '70. Για 15 χρόνια δίνει μάχη με τον αλκοολισμό.
Σε ηλικία 81 χρόνων περνάει θαρραλέα στην ορατότητα, δηλώνει στην κολομβιανή τηλεόραση ότι είναι λεσβία. Την ίδια χρονιά, το 2000, στην El Pais: "Κανένας δε μ' έμαθε να είμαι έτσι. Αφότου άνοιξα τα μάτια μου στον κόσμο, ποτέ δεν κοιμήθηκα με άντρα. Ποτέ. Απλά, φανταστείτε πόσο ξεκάθαρο. Δεν ντρέπομαι για τίποτε." Μετά το 1990 έζησε μια δεύτερη καριέρα με αναγνώριση σε Αμερική και Ευρώπη. Σ' αυτή την περίοδο της παραστάθηκε με πολλή αγάπη ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Εδώ η Chavela Vargas, 87 χρόνων, στο Gay Pride της Μαδρίτης το 2006.


5 Αυγούστου του 2012 ήμουν σε πολυκατάστημα της κεντρικής πλατείας στη Βαρκελώνη και έψαχνα να αγοράσω dvd της, θυμάμαι που με παραξένεψε σ' όλες τις οθόνες η εικόνα της, είχε αναγγελθεί ο θάνατός της, δεν το ήξερα. Ώρες και ώρες μαζί της, άλλοτε συνοδεία στη ρέμβη άλλοτε στο αυτοκίνητο, ιδίως τα καλοκαίρια σε διαδρομές για μακρινές παραλίες, δυνατά συναισθήματα και δρόμοι της ψυχής.]